Családi kedvezményből ökölcsapás: börtönbüntetés a buszsofőrt bántalmazó férfinakRendőrségi hírek 

Családi kedvezményből ökölcsapás: börtönbüntetés a buszsofőrt bántalmazó férfinak

Ajkán egy családi utazás fajulhatott volna komolyabb tragédiába, miután egy 38 éves férfi fizikailag bántalmazta a menetrend szerinti autóbusz sofőrjét egy kedvezmény miatti vita során. Az Ajkai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt.

2024. augusztus 1-jén, egy délelőtti órában a férfi feleségével és három gyermekével szállt fel az autóbuszra az ajkai állomáson. A jegyvásárlás során nagycsaládos kedvezményt igényelt, amihez a sofőr a szokásos eljárás szerint elkérte a lakcímkártyáját. A kérés azonban nem talált kedvező fogadtatásra az utasnál. Hangos megjegyzéssel adta a sofőr tudtára, hogy szerinte nyilvánvaló, hogy egy családhoz tartoznak, így felesleges az igazolvány.

A sofőr erre kifogásolta a férfi hangnemét és viselkedését, mire az utas dühbe gurult. Ökölbe szorított kézzel lépett a sofőrhöz, és többször a levegőben felé ütött, miközben becsmérlő szavakkal illette. A sofőr felszólította, hogy szálljon le a buszról, mire a dühöngő férfi leköpte, majd ököllel arcon ütötte. A támadás itt nem ért véget, az agresszív utas többször is megpróbálta megütni a sofőrt, aki azonban sikeresen védekezett és az utastér irányába tolta támadóját, majd leszállt a buszról.

A Büntető Törvénykönyv fokozott védelmet biztosít a közfeladatot ellátó személyeknek, beleértve a közlekedési eszközökön dolgozó sofőröket is, akiknek zavartalan munkavégzése közérdek. Az ügyészség ezért felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott a sofőrt bántalmazó férfi ellen. Az Ajkai Járásbíróság egyetértett az indítvánnyal, és egy év, végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit. Az ítéletet minden érintett fél tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Az eset rávilágít arra, hogy a közlekedési dolgozók mindennapi munkájuk során milyen kiszámíthatatlan helyzeteknek lehetnek kitéve, és mennyire fontos a tiszteletteljes bánásmód velük szemben.

Related posts

Leave a Comment

Enable Notifications OK No thanks